Cuidem Cabanyal-Canyamelar presentarà al·legacions al PEC i enceta al barri una campanya d’informaci
L’associació veïnal Cuidem Cabanyal-Canyamelar anuncia que presentarà i difondrà entre el veïnat una sèrie d’al·legacions de caràcter general a la nova versió del Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar (PEC) que ja va valorar com a “molt insuficient”, i també encetarà una campanya informativa dirigida al veïnat del barri sobre els efectes negatius que produiria la implementació del planejament urbanístic en consideració.
Després d’estudiar la nova versió del PEC durant les últimes setmanes, Cuidem Cabanyal-Canyamelar està acabant de redactar amb l’ajuda de la cooperativa d’advocacia i mediació social El Rogle, una sèrie d’al·legacions de caràcter general al pla urbanístic, que es distribuiran entre el veïnat del barri buscant el seu suport, i es presentaran col·lectivament per registre abans de la finalització del període d’exposició el pròxim divendres 3 de juliol. L’associació també té prevista una assemblea oberta el pròxim 1 de juliol a les 19h al parc del carrer Dr. Lluch per tal de presentar el contingut de les al·legacions, i la col·locació de pancartes i cartells informatius pels carrers del barri.
L’estudi de la nova versió del pla urbanístic confirma les valoracions fetes per Cuidem abans de la seua aprovació al Ple de l’Ajuntament del passat 28 de maig. Les modificacions introduïdes per la pressió veïnal són superficials. En primer lloc en comptes de rehabilitar i recuperar la trama urbana, continua planejant un gran volum de noves edificacions, amb més de 1000 nous habitatges en un barri (i una ciutat) que té una població constant des de fa anys, i que té més de 2000 habitatges buits (més d’un 20% del total) entre privats i de titularitat pública (uns 700), segons dades cadastrals, de l’INE i del Pla Cabanyal.
Demostrant no haver après encara les lliçons de la crisi sanitària de la Covid-19 respecte a les economies dependents del turisme i el negoci hoteler, la nova versió del PEC reincideix també en abocar a la indústria turística la façana marítima del barri (i a la gentrificació la resta del barri), en especial l’actual solar d’Eugènia Vinyes, on s’insisteix a alçar un hotel de 15 altures. L’hotel es presenta al veïnat com a condició sine qua non per obtindre dotacions, sabent el rebuig que aquesta construcció genera, que amb el seu impacte paisatgístic (criticat pel CVC i el Ministeri de Transició Ecològica) difícilment podrà ser considerat algun dia un símbol que identifique el barri. Cuidem insisteix en demanar la supressió del PEC d’aquesta zona d’aprofitament hoteler i que l’Ajuntament es faça càrrec del cost de pla urbanístic com a forma de saldar el “deute històric” que té amb el barri del Cabanyal per anys de politiques de destrucció i abandonament.
El PEC continua reincidint en afavorir uns processos de turistificació que abans de la profunda crisi que s’anuncia ja estaven expulsant veïnat que no podia pagar la pujada dels lloguers o no obtenia renovació dels seus contractes. El 10% d’habitatge turístic fixat al PEC és merament un índex informatiu que pot ser revisat fins i tot a l’alça i que inclou només l’habitatge turístic professional i no l’ocasional, com el de plataformes tipus AirB&B. Cuidem considera això molt insuficient, tenint en compte que a Ciutat Vella amb poc més d’un 9% s’ha hagut d’imposar una moratòria per l’impacte sobre la vida veïnal del turisme, Recentment Amsterdam ha prohibit tot tipus d’habitatge turístic al seu centre només habitatge ocasional de 30 dies a la resta de la ciutat. Quant a les altures de les noves construccions, el PEC redueix a penes una o dos altures, utilitzant el “baix coberta” i els àtics per a mantindre entre 4 i 6 altures en el millors dels casos, per a construir un barri diferent a la façana marítima que trenca amb la tipologia tradicional del Cabanyal.
Les anomenades “zones verdes” del PEC continuen mantenint el seu caire sobredimensionat i fins i tot enganyós, en contradicció amb el que estableix la LOTUP, però estan tenint un paper central en la campanya de greenwashing de la regidoria de Desenvolupament Urbà, amb plànols plens de carrers pintats de color verd i simulacions de gran exuberància arbòria. La implementació del PEC també significaria la destrucció del projecte d’horts comunitaris “Cabanyal-Horta” tal com s’ha conegut fins ara, irònicament per a deixar espai a dos fileres d’edificis nous, encara que es reserva un espai per a “horts urbans” en un espai adjacent.
Cuidem considera una greu manca de transparència que la regidoria no haja contestat fins al dia d’hui als més de 1000 al·legants a la primera versió del PEC, que esperen des del 15 d’abril de l’any passat una resposta raonada, com marca la llei, a les seus 14 al·legacions elaborades participativament per un moviment veïnal del qual va néixer Cuidem Cabanyal-Canyamelar. En la mateixa línia la regidoria va negar-se a considerar la sol·licitud de més de 10 associacions del barri el passat febrer per crear una taula de diàleg sobre l’urbanisme, i s’ha limitat a reunions bilaterals de convocatòria privada amb algunes associacions amb reivindicacions particulars.
Cuidem denuncia també que l’aprovació del PEC s’haja produït en plena vigència de l’Estat d’Alarma i amb el clima de shock que encara viu la societat pels efectes de la pandèmia, amb les restriccions al dret de reunió encara vigents, cosa que ha limitat les possibilitats de realitzar una tasca informativa cap al veïnat. L’associació veïnal considera molt perilloses aquestes presses per aprovar un planejament urbà que marcarà la vida del barri del Cabanyal-Canyamelar durant els pròxims trenta anys, i demana que es torni a obrir la participació del barri en la seua modificació, tenint en compte a més que és pràcticament impossible que torne l’anterior planejament, el PEPRI i la seua prolongació de la Av. Blasco Ibáñez, ja mort i soterrat social, jurídica i políticament, abandonat fins i tot pels seus anterior valedors.
La tasca de Cuidem se centra en aconseguir que el veïnat del Cabanyal-Canyamelar puga decidir com serà el barri on vol viure en els pròxims anys i revertir l’urbanisme contingut al PEC, que considera obsolet, del segle passat, androcèntric, depredador de recursos naturals, cec a la situació d’Emergència climàtica, turistificador, fet d’esquenes a la participació ciutadana al gust de bancs, immobiliàries i constructores, i incompatible amb l’arquitectura tradicional del barri.
Comments