top of page
  • admin

Més de 450 al·legacions veïnals al PEC arriben als registres municipals demanant una reformulació en

Cientos de vecinos alegan contra los errores del Plan Cabanyal-Canyamelar, pese a los obstáculos y restricciones del Estado de Alarma

Cuidem el Cabanyal-Canyamelar ha recollit i presentat ahir i avui a diferents registres municipals els escrits d’al·legacions de més de 450 veïns i veïnes que han signat les 17 al·legacions de caràcter general a la segona exposició pública del Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar (PEC), elaborades per aquesta associació veïnal amb l’ajuda tècnica de la cooperativa El Rogle.

València, 3 de juliol de 2020.- Més de 450 escrits d’al·legacions a la segona exposició pública del PEC signats per veïns i veïnes del barri del Cabanyal-Canyamelar-Cap de França s’han recollit i presentat a diferents registres municipals en poc més de 48 hores abans que es tancara el termini de presentació hui, 3 de juliol. D’altres han presentat les seues al·legacions via telemàtica. Una gran quantitat en molt poc temps que fa dubtar de les recents afirmacions de l’edil de Desenvolupament Urbà Sandra Gómez sobre el suposat alt nivell de “consens” de què gaudiria entre el veïnat aquest PEC modificat. Cuidem ha mostrat la seua satisfacció per la resposta veïnal participativa malgrat els entrebancs ja denunciats repetidament per Cuidem: manca de resposta per part de l’Ajuntament de València (que continua fins al dia d’hui) als vora 1200 escrits d’al·legacions presentats en el primer període d’exposició pública en abril de 2019, aprovació de les modificacions i exposició pública de només 20 dies durant una situació d’Estat d’Alarma, commoció social per la pandèmia i restriccions de tipus sanitari, que tot plegat limiten la capacitat d’organització i reunió per informar al veïnat del barri de les implicacions del PEC que es presenta, restriccions i saturació dels registres municipals només accessibles amb cita prèvia, i fins i tot incompliments del que s’anuncià al mateix DOGV quant a l’exposició pública del planejament urbanístic, que establia que una còpia impresa dels documents que formen el PEC modificat estaria a disposició per a consulta a l’Edifici de Tabacalera. Cuidem ha pogut comprovar al llarg de tot el període que la sala no ha estat oberta al públic en cap moment, ni s’ha traslladat al barri del Cabanyal-Canyamelar una còpia per fer-la més accessible al veïnat del barri. Cuidem continua considerant inacceptable l’opacitat de l’Ajuntament en la tramitació del PEC, sobretot per la manca de resposta formal, raonada i particular (a la que està obligada l'administració pública) per part de l’Ajuntament de València als vora 1200 escrits d’al·legacions presentats per veïns i veïnes en el primer període d’exposició pública en abril de 2019. Una irregularitat que continua fins al dia d’hui: les persones al·legants només han rebut un avís del nou període d’exposició pública, en molts casos quan aquest període estava a punt d’acabar.

Aquests veïns i veïnes han fet seu l’escrit de 17 al·legacions de caràcter social, urbanístic, mediambiental i feminista que qüestionen aspectes centrals del planejament municipal, que ha elaborat Cuidem Cabanyal-Canyamelar amb l’assessoria de la cooperativa d’advocacia, mediació i recerca El Rogle. Aquestes 17 al·legacions qüestionen aspectes centrals del planejament municipals per al barri, reclamen reformular-lo de manera autènticament participativa, qüestionen la necessitat de vivenda nova tenint en compte el gran nombre de vivendes buides al barri (2750 entre privades i públiques, més d’un 20% del total segons algunes estimacions), demanen prioritzar la regeneració, rehabilitació i reconstrucció abans que la nova construcció, reclamen el barri com a una unitat social i arquitectònica que arriba fins a la mar, i rebutgen per tant dividir el barri per la seua façana marítima i abocar-la a la indústria hotelera i turística, demanen una limitació real al 5% i no un simple indicador de la vivenda turística, la limitació màxima a tres altures a tot l’àmbit del PEC, i l’eliminació del planejament del projecte d’hotel de 15 altures més centre comercial, entre altres qüestions.

Cuidem insisteix en demanar que l’Ajuntament no venga al negoci turístic la façana marítima del barri i es faça càrrec del cost de pla urbanístic com a forma de saldar el “deute històric” que té amb el barri del Cabanyal per anys de polítiques de destrucció i abandonament.

L’associació veïnal considera molt perilloses les presses per aprovar un planejament urbà que marcarà la vida del barri del Cabanyal-Canyamelar durant els pròxims trenta anys, i demana que es torni a obrir la participació del barri en la seua modificació, donat que és pràcticament impossible que torne l’anterior planejament, el PEPRI i la seua prolongació de la Av. Blasco Ibáñez, ja mort i soterrat social, jurídica i políticament, abandonat fins i tot pels seus anterior valedors.

Síntesi de les 17 al·legacions presentades

  1. Menyspreu al veïnat: han quedat sense resposta el document de 14 al·legacions presentades en abril de 2019.

  2. Imprevisió sanitària: no hi ha previsió de què dotacions sanitàries es necessitaran per a atendre un augment de població d’entre 6.500 i vora 9.000 persones.

  3. Oficina de gestió de proximitat del Pla: ni definida ni obligatòria.

  4. Zones verdes adulterades: el Pla inclou vora 126 mil m2 que no són zones verdes sinó elements viaris (rotondes grans, encreuaments), “carrers de coexistència” de vehicles de residents i persones o el Passeig Marítim, amb majoria de paviment dur no permeable.

  5. Turistificació: el percentatge màxim d’apartaments turístics per illa d’edifics hauria de ser un límit d’obligat complimenti no només un “indicador” de saturació. A més, s’hauria de baixar al 5%, tenint en compte que a Ciutat Vella, amb un 9%, ja és zona turísticament saturada

  6. Excés de nova construcció, per a qui?: el PEC planteja 1102 vivendes noves i no prioritza ni la rehabilitació ni la mobilització del gran parc públic buit ja existent, quan són dos prioritats de l’ordenament urbanístic segons la pròpia llei de la Generalitat i el propi Pla Estratègic d’Habitatge de València. Reclamem un estudi de l’habitatge buit existent.

  7. Aprenentatges en temps de COVID-19: Calen més peatonalitzacions, veritables zones verdes, criteris arquitectònics que permeten la ventilació…

  8. No a l’Hotel: directament, vulnera amb les seues altures tant l’entorn com la Llei de Costes, a més de proposar-se com a “hito” de tot el barri un establiment de turisme massiu i lucre privat Equipaments públics insuficients i adulterats: la gran majoria són d’ús privatiu (aparcaments en altura i vivendes “dotacionals” que admeten negocis en els baixos i primeres plantes), o directament no es defineixen.

  9. Mancança i inadequació d’equipaments públics.

  10. Participació: no s’han respectat les conclusions dels tallers participatius previs ni es va fer cap altra reunió oberta des de la presentació del Document inicial estratègic Comitè de seguiment del PEC: el volem obligatori, amb una freqüència de reunió major que bianual i on els veïns que habiten i consumeixen en el barri pesen més que la iniciativa privada i lucrativa dels hostalers Consell Social de la Ciutat:volem un informe d’aquest òrgan que representa les associacions de la ciutat, en compliment de les seues funcions

  11. Urbanisme de gènere: volem que es desenvolupen més les mesures que facen més segur l’espai públic per a les dones.

  12. Comitè de seguiment del PEC: el volem obligatori, amb una freqüència de reunió major que bianual i on els veïns que habiten i consumeixen en el barri pesen més que la iniciativa privada i lucrativa dels hostalers.

  13. Consell Social de la Ciutat: volem un informe d’aquest òrgan que representa les associacions de la ciutat, en compliment de les seues funcions.

  14. Excés d’altures: volem un màxim de 3 a tot el barri, i no només a la zona BIC i rebutgem que arriben a 6 en huit noves edificacions i a 4 en altres tres, a més de les 15 de l’hotel.

  15. Més peatonalització: amb la creació de tres grans “superilles” (Supermanzanas), una per cadascú dels tres barris, de manera que el trànsit rode sobretot en els seus carrer exteriors.

  16. Mesures específiques per al Cap de França: punts concrets de la UE Remunta i la UE Doctor Lluch.

  17. Projecte Cabanyal-Horta: Donem suport a les al·legacions d’aquest col·lectiu en demanda del respecte a la integralitat en el seu emplaçament actual d’aquesta zona verda I de trobada amb 5 anys de treball ciutadà per a tot el barri.

0 comentarios
bottom of page