top of page
  • admin

Prop de cinquanta veïns i veïnes del Cabanyal acudeixen al solar del Clot per a elaborar col·lectiva

Podeu vore les conclusions de la jornada en vídeo ací

Dissabte 9 de Març a Cabanyal-Horta prop de cinquanta veïns i veïnes del barri del Cabanyal-Canyamelar van participar en una jornada d’elaboració d’al·legacions col·lectives al Pla Especial del Cabanyal amb el suport tècnic i la facilitació de la cooperativa de mediació i advocacia social el Rogle.

El projecte d’horts urbans, oberts, agroecològics i autogestionats Cabanyal-Horta i la cooperativa de mediació social i advocacia El Rogle, van organitzar dissabte 9 de març un taller participatiu en el qual es convocava a les persones afectades i preocupades pel Pla Especial del Cabanyal (PEC) perquè acudiren a expressar les seues queixes i alternatives al pla urbanístic promogut pel regidor d’urbanisme Vicent Sarrià.

Aquesta iniciativa naix dels veïns i les veïnes, sense signe polític, sense significació en cap associació o col·lectiu i amb la mera intenció d'enfortir el teixit social del barri i organitzar-se des del respecte a tot el veïnat, i l’amor als Poblats Marítims. El suport jurídic serà sufragat pels veïns i les veïnes que organitzen l’acte.

El taller, impartit i facilitat pel Rogle, va començar passades les 9 del matí amb una explicació sintètica del PEC, on els facilitadors van anar repassant les contradiccions entre els principis generals del pla i les actuacions principals que preveu, i resolent els dubtes que anaven sorgint.

Els veïns assistents a la jornada participativa de construcció d'al·legacions

Exposició, dubtes i conflictes

Entre els punts més conflictius i al·legables de les actuacions es van comentar la destrucció de la zona d’horta històrica darrere del tanatori, la “zona Erasmus”, les altures a algunes de les zones i el “xantatge” de que la rebaixada en altures implique una reducció de vivenda social, la disponibilitat de vivendes buides que podria invalidar la necessitat de noves construccions, la demolició dels Blocs de Portuaris i la destrucció de Cabanyal-Horta per construir un bloc residencial, els alts percentatges màxims de vivenda turística que s’afegiria a l’oferta existent ara a través de plataformes com Air B&B, l’hotel de quinze altures i la zona turística i comercial al seu voltant, els càlculs de població final que podria arribar dels 20.000 habitants actuals fins els 30.000 i la manca d’estudis sobre les necessitats d’infraestructures que això comportaria, que no considera cap actuació de protecció del patrimoni i regeneració a la zona BIC, que es fa un còmput exagerat de “zones verdes” comptant inclús rodones i carrers de vianants, la insuficiència del catàleg patrimonial...

Construcció de consensos

Seguint els punts comentats a la primera fase, es van formar a continuació quatre taules de treball amb els següent temes: 1) zones properes a la platja: problemàtiques concretes i compartides, 2) habitatge, gentrificació i turistificació, 3) Infradotació, espais verds, urbanisme feminista i ciutat amable, i 4) Patrimoni, manca d’actuació a la zona 0 i BIC. Les persones participants van conversar durant una hora intentant arribar a consensos tant en les seues objeccions com en les alternatives que voldrien plantejar a les al·legacions, prenent com a orientació els resultats del procés “Va Cabanyal!” i l’estratègia EDUSI.

A la taula 2, sobre habitatge, gentrificació i turistificació es van exposar possibles incompatibilitats del PEC amb legislació d’habitatge a nivell autonòmic, es va assenyalar que no es troba cap informe que parle de la realitat social del barri, i no es dóna una solució d’habitabilitat a totes les persones que resideixen als Blocs de Portuaris, es van qüestionar els percentatges de vivenda turística en base a la llei de funció social de vivenda que exigeix la pluralitat d’usos i que es veuen moltes dificultats per a monitoritzar aquests percentatges pel possible “camuflatge” habitual a aquest tipus de negoci.

La taula 4, de patrimoni, va subratllar que s’ha de donar prioritat a la rehabilitació per damunt de la nova construcció, es va qüestionar que el PEC considere que només la nova construcció pot finançar la vivenda pública i ignore altres formes de finançament com la masoveria urbana, la cessió d’ús a cooperatives de vivenda de construcció i gestió, i els impostos especials a l’activitat turística. També es va parlar de que s’ha de preservar la retícula que connecta amb la mar i el patrimoni immaterial com els corrents d’aire E-O evitant les noves construccions en primera línia que suposen una barrera i trenquen la continuïtat; que les noves construccions haurien de limitar la seua alçada a dos plantes, compensant la pèrdua de vivendes amb les propietats municipals actuals amb cotitularitat, i que els aparcaments estiguen fora del barri i siguen de titularitat pública.

A la taula 3, d’espais verds, urbanisme feminista i ciutat amable, es va qüestionar el càlcul de zones verdes del PEC com ja es va comentar, defensant la necessitat de zones verdes de qualitat per protegir la població davant la contaminació i les illes de calor, es va exigir que les zones verdes tinguen coherència de continuïtat i conectivitat, es va proposar recolzar-se en l’estratègia agroalimentària municipal PAIPATA per a protegir els horts urbans com Cabanyal-Horta, es va afirmar la necessitat de tindre en compte criteris d’accessibilitat en la definició dels nous carrers i voreres del barri, i de limitar el desplegament de terrasses. També es va fer notar que no apareix clarament un objectiu de peatonalització de carrers i travessies del Cabanyal, i que els edificis en U/C i les barres d’edificis de més de 3 altures representen una barrera física no justificada a la ventilació natural per a l’aire de la mar, amb les seues conseqüències per a la salut.

Finalment, la taula 1 de zones properes a la platja va parlar d’una proposta en desenvolupament de “corredor verd” paral·lel a la platja que connecte de forma continua el barri. Es troba a faltar que no es recuperen les dunes. Sobre la zona de Dr. Lluch es critica que en una zona poc poblada es lleve concentració de vivenda i es fa èmfasi en que qualsevol tipus de construcció al solar del Clot implicaria la destrucció de Cabanyal-Horta i s’assenyala que hi ha una protecció al traçat i la composició dels carrers al solar del Clot. Respecte al PAI Piscinas, es reclama que s’excloguen una sèrie de vivendes del PAI per alliberar-les de les càrregues econòmiques, i es critica que siga una zona es vol dedicar enterament al turisme. S’estudiarà l’impacte econòmic possible sobre el barri de l‘hotel per comprovar si és tan gran i tan positiu com s’afirma al PEC.

Al·legacions

A partir dels resums de cada grup, el Rogle elaborarà en els pròxims dies un document que reunisca tots les conclusions i consensos als que s’ha arribat, que després de ser validat, servirà de base per al procés de construcció jurídica de les al·legacions, que s’haurien d’acompanyar d’un procés d’informació, difusió i debat social al barri per augmentar el seu impacte i les seues probabilitats d’èxit. El termini de presentació d’al·legacions acaba el pròxim 15 d’abril.

2 d'abril: Pròxima Assemblea Participativa

Es convida a participar a tots els veïns i veïnes del barri interessats a conéixer les al·legacions concretes que es presentaran al Pla Especial del Cabanyal en l'assemblea que se celebrarà dimarts que ve 2 d'Abril en l'Ateneu Marítim a les 19.00h

0 comentarios
bottom of page